Elektrické otvírače, zámky a elektromagnety - přístupový systém

Elektrický otvírač

Elektrické otvírače jsou součástí dveřního mechanismu v přístupovém systému a umožňují oprávněným osobám průchod dveřmi. Jednotlivé zámky se od sebe odlišují několika technickými parametry, kterými jsou:

  • napětí
  • odběr (standardní a nízkoodběrový)
  • funkce - normální (otvírač otvírá po přivedení napětí), reverzní (otvírač je otevřen bez napětí, po přivedení napětí je uzavřen)
  • provedení (např. požární odolnost)


Elektrický zámek

Elektrický zámek je součástí dveřního mechanismu a je určen k úplnému uzamykání dveří. Je vhodný pro vnitřní i venkovní plné dveře. Elektrický zámek může být použit do dveří se čtečkou na obou stranách, nebo do dveří elektricky ovládaných jen z venkovní strany. Zámek je samozamykací, což znamená, že se při každém zavření dveří automaticky vysune záklapka zámku. Výrobcem námi instalovaných elektrických zámků je společnost Assa Abloy.

 

Elektromagnet

Elektromagnety se využívají v místech, kde není možné instalovat klasický elektrický zámek či otvírač. Jeho výhodou je vysoká spolehlivost, nízké provozní opotřebení a bezúdržbový provoz. Elektromagnet se instaluje povrchově, takže není třeba zásahu do dveří či jejich výměny.